Zpět
Aktuální předpisy pro provoz restaurace v roce 2025

Provozování restaurace v ČR podléhá řadě právních předpisů na evropské i národní úrovni. Níže najdete přehled hlavních oblastí a konkrétních předpisů, které je třeba dodržovat:

1. Obecné potravinové právo a dozor

  • Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích – stanovuje základní povinnosti provozovatelů potravinářských podniků, včetně restaurací.

  • Od 1. 1. 2025 je dozor nad restauracemi sjednocen pod Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI). Ta kontroluje veškeré aspekty potravinového práva, hygieny, bezpečnosti a jakosti potravin, falšování, klamání spotřebitele a poctivost prodeje.

  • Registrační povinnost: Provozovny pod dozorem SZPI se registrují u SZPI, ostatní (např. školní jídelny) u krajské hygienické stanice (KHS).

2. Hygiena a bezpečnost potravin

  • Hygienický balíček EU:

    • Nařízení (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin

    • Nařízení (ES) č. 853/2004 o potravinách živočišného původu

    • Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny

  • Povinnost zavést a dodržovat systém HACCP (analýza rizik a kritických kontrolních bodů) – prevence kontaminace a zajištění zdravotní nezávadnosti pokrmů.

  • Správná výrobní a hygienická praxe – oddělené zóny pro syrové a hotové potraviny, osobní hygiena personálu, kontrola skladování surovin, evidence teplot atd..

3. Materiály určené pro styk s potravinami

  • Nařízení (ES) č. 1935/2004 – bezpečnost a sledovatelnost materiálů a předmětů (nádobí, obaly, pracovní plochy), které přicházejí do styku s potravinami.

  • Správné označení a dokumentace k těmto materiálům.

4. Pitná voda a zdravotní nezávadnost

  • Povinnost zajistit zdravotně nezávadnou vodu, zejména pokud je zdroj individuální (např. studna).

  • Pravidelné kontroly kvality vody.

5. Prodej alkoholu, tabáku a psychomodulačních látek

  • Dodržování zákonných omezení prodeje alkoholu, tabákových výrobků, elektronických cigaret, nikotinových sáčků apod.

  • Zákaz prodeje nezletilým, povinnost označení a evidence.

6. Ochrana veřejného zdraví a epidemiologická opatření

  • Dodržování opatření k prevenci šíření infekčních onemocnění.

  • Kontrola znalostí pracovníků v epidemiologicky závažných činnostech (např. školení BOZP, hygienická minima).

7. Další povinnosti a související předpisy

  • Zákoník práce a BOZP – bezpečnost práce zaměstnanců, školení, ochranné pomůcky.

  • Zákon o ochraně spotřebitele – správné označování pokrmů, alergeny, informace pro zákazníky.

  • Místní vyhlášky (např. omezení provozní doby, hlukové limity, tržní řád).

  • Veterinární předpisy – pokud restaurace zpracovává živočišné produkty.

8. Přehled hlavních právních předpisů v tabulce

Oblast Předpis / nařízení
Potravinové právo a dozor Zákon č. 110/1997 Sb., nařízení (ES) č. 178/2002, kompetence SZPI
Hygiena a bezpečnost potravin Nařízení (ES) č. 852/2004, 853/2004, 2073/2005, HACCP
Materiály pro styk s potravinami Nařízení (ES) č. 1935/2004
Pitná voda Vyhláška č. 252/2004 Sb., o požadavcích na pitnou a teplou vodu
Alkohol, tabák, psychomodulační látky Zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek
Ochrana spotřebitele Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele
Pracovní právo a BOZP Zákoník práce č. 262/2006 Sb., zákon č. 309/2006 Sb.
Místní vyhlášky Vyhlášky obcí a měst (např. hluk, provozní doba, tržní řád)

Doporučení: Pravidelně sledujte změny legislativy, kontrolujte aktuálnost interních postupů a uchovávejte potřebnou dokumentaci pro případ kontroly.

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting