Vlajka ČR.pngVlajka UK.png

Zpět

HR4 - Rozlítaný ptáček, houskový knedlík

Množství - 10 porcí a 150 g masa

Hovězí ořech 1 500,00 g
Cibule 750,00 g
Hořčice 100,00 g
Párky 100,00 g
Okurka sterilovaná 100,00 g
Hügli 100,00 g
Sůl 15,00 g
Pepř 5,00 g
Argentina 20,00 g
Vejce 2,00 ks
Mouka hladká 50,00 g
     
Houskový knedlík    
Mouka hrubá 1 000,00 g
Kvasnice (42 g) 0,50 ks
Vejce 1,00 ks
Rohlík 4,00 ks
Mléko 250,00 g
Sůl 20,00 g
Olej 50,00 g
Voda 250,00 litr
Rohlík  6  ks
Ozdoba 1,00 ks

Pracovní postup

    Hovězí maso: nakrájíme na kousky Přibližně 4-5 kousků na porci. Osolíme, přidáme Argentinu a pepř, hořčici a část nakrájené cibuje.

    Příprava v konvektomatu: Program "pečení přes noc". Nastavená teplota na jádře (sonda napichnutá v několika kouscích masa) je 84 °C Počáteční opečení střední. Do základu dáme olej, po opečení přidáme vodu tak, aby maso bylo zaplavené asi do polovny výšky.

    Šťáva: Cibuli nakrájíme a orestujeme na oleji  do "hodně zlatovaí". Přídáme na drobno nakrájený párek a cibuli, hořčici, sůl, Hügli a pepř a restujeme. Až je skoro dosucha, přidáme vodu a opět restujeme. Šťáva musí být hodně tmavá.

    Pak přidáme maso i s výpekem, vodu a dochutíme a lehce povaříme. Na závěr zahustíme Amerikou. 

    Knedlík: Suroviny v robotu dobře vymícháme. Bez oleje - ten je na potření po uvaření. Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji v konvcektomatu do zlatova a přidáme nakonec do knedlíkové těsta. Necháme vykynout (cca 30 minut nebo déle (záleží na teplotě) až bude těsto hodně kypré. Šišky tvarujeme cca 550 g a na plech s pečícím papírem dáváme po 4 ks na plech.

    Vaříme v konvektomatu 30 minut (předtím můsí být konvektomat vychlazen pod 90 °C. Po uvaření propícháme (aby odešla pára) a potřeme olejem (any neoschl). Studený kríme na 16 plátků (bez patek) z jedné šišky.

    Při podávání ozdobíme.

    Varianty: 

    Bezlepková - nehustíme, s bramborem nebo rýží. 

    Bezlaktozová - splnuje. 

    Servírování

    inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting